A New College in a French Village / CoCo architecture + Jean de Giacinto Architecture Composite

Curated by Paula Pintos
ELEMENTARY & MIDDLE SCHOOL • CHAMPIER, FRANCE
Architects : CoCo architecture, Jean de Giacinto Architecture Composite
Area : 7445 m²
Year : 2020
Photographs : Edouard Decam
Manufacturers : Armstrong Ceilings, Colt, EVERLITE, Knauf, Laudescher, Minco, Arval, Forbo, Schuco
Landscape designer : Atelier Roberta
Acoustician : Sigma Acoustique
Artist Colorist : Frédérique F.Thomas
Signaletics : Anne-Flore Labrunie
Engineer : BETREC
Cuisiniste : GBA cuisine
HEQ : Terre Eco
Bim Manager : Atelier Nomades architecture
City : Champier
Country : France

© Edouard Decam

Textual content description offered by the architects. A brand new faculty in a French village: an progressive studying setting, sustainable and pedagogical. The development of buildings devoted to schooling is a novel alternative to see architecture take part within the transmission of information in a playful method. The challenge geared toward setting an instance by way of consolation and brightness. It has been designed to facilitate its use by the operator, specifically for entry administration and safety. Building a spot of studying is a chance to develop curiosity and constructive awakening within the baby. As within the building of a shack, the meeting of the supplies that kind the building have to be simply readable by college students.

© Edouard Decam

The concrete skeleton seems in visitors and is absolutely seen within the lecture rooms. Acoustic correction takes place because of the picket supplies added to the concrete by way of islets and isn’t managed by a easy false ceiling with no taste. Air flow tools is seen. The lighting are put in straight on the concrete, similar to video projectors and audio system. Picket joinery and the envelope insulated within the wooden body are seen within the lecture rooms.

© Edouard Decam

In a reasonably easy method, college students can perceive the building and the way it works: the structure, envelope, acoustics, and technical tools. All of those parts discreetly take part within the awakening of the scholar, from his creativeness to the development of his technical information, and gives him a delicate expertise of area and architecture. A 3rd pores and skin, shaped by the solar breezes, connects the inside to its setting. Adjustable, these handle brightness and thermal consolation. Coloured, they offer the impression of a kinetic murals that has taken place in entrance of the wooded hill.

© Edouard Decam

Any further, it’s the customers who give life to this shifting image, who strikes, evolves, recomposes themselves infinitely in line with the seasons and makes use of. Lastly, a pedestrian walkway crosses the 2 entities of this system, the school on the one hand and the sports activities areas then again. Thus, the school isn’t a closed island however a porous area, which opens onto the village.

© Edouard Decam

The canteen presents a largely glazed façade, open to the general public area, offering a visible hyperlink with the village. The sports activities services of the brand new faculty are shared with the municipality, thus multiplying the hyperlinks and the makes use of of this area. This public avenue is without doubt one of the robust rules that enables the challenge to combine with intelligence on the Champier village degree.