45 Housing Units in Nantes / a/LTA

Curated by María Francisca González
MASTER PLAN, SOCIAL HOUSING • NANTES, FRANCE
Architects : a/LTA
Area : 2660 m²
Year : 2020
Photographs : S. Chalmeau

© S. Chalmeau

Textual content description supplied by the architects. On every undertaking, we work particularly on the context. We’re notably within the shut, distant, historic and sociological atmosphere of the undertaking. These information “feed” the design and are available collectively to type an architecture. Because the contexts wherein we evolve are hardly ever homogeneous, our writing tends to be hybrid. The ZAC Erdre-Porterie is situated close to the restrict of Nantes, near singular pure landscapes. Necessary wooded areas are current: conserving the positioning’s qualities is without doubt one of the challenges of this operation. Block BN4 is situated between a wooded pedestrian path to the north and the courtyard of the brand new faculty to the south, which has preserved many timber.

© S. Chalmeau

City stakes: Reclaiming city life, giving precedence to pedestrians and assembly locations; To seek out again the gauges and considerable altimeters; To supply housing that’s beneficiant by way of its views and good orientations; Synchronize buildings with their fast atmosphere by their proportions and supplies; Sequencing the facade and extra broadly the undertaking to create porosities, transparencies, rhythm.

© S. Chalmeau

Implantation. This plot, a real place of city stitching is imagined to be extra sustainable, extra fascinating, extra open to the panorama and its atmosphere. The presence of quite a few visible transparencies generates a porosity inside the website itself. This function facilitates the looks of recent makes use of. The problems of city density and atmosphere are additionally distinctive components current within the undertaking. The undertaking is devided into three distinct components. This association permits the creation of porosities all through the island and the sequencing of the buildings. The guts of the plot retranscribes the wooded atmosphere of the positioning, by the creation of a wooded meadow. It composes a decor that will probably be seen by the inhabitants from the terraces. With out creating numerous makes use of, it’s above all a constituent of the outside ambiance of the dwellings. The breakthroughs from the road go away views in the direction of this house, permitting visible continuity with the neighbourhood atmosphere.

© S. Chalmeau

City hook. The group of the primary flooring of the collective buildings is assumed in such a means as to favour an entrance to the buildings by the alleyways, on the similar time extra intimate in its strategy but additionally producing encounters. The bottom is the item of explicit consideration in its hanging on the bottom but additionally within the selection of a cautious landscaping remedy. Entry and parking. The plot has a novel entry from the street to the west. This entry leads on to the basement car parking zone. The alleyways main into the center of the block are partly paved, to make the transition between the road and the entrances to the building. This alleyway provides entry to a pathway related to the wooded meadow. To the east, there’s a house with a picnic desk, making a shared house round it. These components are positioned at a distance from the terraces by planted beds. Plantations are deliberate on the car parking zone slab, on both facet of the paths, permitting for a transition with the remainder of the center of the island. The garden and the beds permit for a excessive soil permeability on the open floor.

© S. Chalmeau

The fence of the school is roofed with climbers, so as to not create a too essential reverse. The lateral separations of the parcel are manufactured from picket fencing, thus respecting the spirit of the district and the suggestions of the city planners. A vegetal ambiance. The plantations chosen on the positioning correspond to typical undergrowth vegetation, tailored to the native atmosphere. The distant areas are composed of perennials and shrubs requiring little upkeep and making an allowance for the seasonality of the vegetation. The plant palette, composed of ferns, acanthus and bellflowers, displays the ambiance of the undergrowth. As well as, the proposed plantings encourage the range of foliage and guarantee a excessive stage of consolation for the primary flooring. The timber close to the southern restrict of the island are preserved. Along with the present tree stratum, 25 new timber are planted, utilizing native species similar to hornbeam or nation maple.

© S. Chalmeau

Architectural bias. These are full of life buildings and we consider that this generosity within the exterior areas will permit the inhabitants to take full benefit of their terraces and thus take part within the animation of the district. Thus, every out of doors house affords a minimal depth of two m, and as much as three m for all of the areas to the south / west. The usage of glass for the railings favors the reflections of the shut atmosphere, and however it places the inhabitants at a distance and avoids the set up of occulting gadgets to isolate the glances.

© S. Chalmeau

The buildings we now have designed for this island provide a sober architecture, accentuated by the selection of colours and the strict format of the openings. Nonetheless, the entire is lightened by the offsets, the splits that had been discovered within the our bodies of the buildings.